POLIFOSKA

.box-3,.cls-3{fill:#fff}.box-3{stroke:#707070}.cls-2{clip-path:url(#clip-path)}.cls-4{stroke:none}.cls-5{fill:none} Strączkowe (bobowate)

.box-4-cls-1,.box-4-cls-3{fill:#fff}.box-4-cls-1{stroke:#707070}.box-4-cls-2{clip-path:url(#clip-path)}.box-4-cls-4{stroke:none}.box-4-cls-5{fill:none} Pastewne

.cls-1{fill:#fff} Inne rośliny

W wielu opracowaniach, nawet naukowych możemy spotkać się ze stwierdzeniem, że intensywne rolnictwo, zwłaszcza stosowanie chemicznych środków produkcji prowadzi do wyjałowienia gleby oraz niszczenia jej życia biologicznego (mikroorganizmów). Czy to prawda? Zanim odpowiem na to pytanie warto zadań kolejne: jakie znacznie dla produkcji roślinnej mają mikroorganizmy glebowe?

Najważniejszym celem produkcji roślinnej jest uzyskanie odpowiednio dużego plonu o pożądanej jakości konsumpcyjnej i technologicznej. Spośród wielu czynników decydujących o powodzeniu w uprawie na pierwszym planie jest gleba, a zwłaszcza jej żyzność. Bardzo ważną rolę w utrzymaniu żyzności gleby ogrywają właśnie mikroorganizmy glebowe.W wyniku ich działalności materia organiczna ulega procesom humifikacji, których produktem są substancje humusowe stanowiące próchnicę. Próchnicy nie możemy wytworzyć sztucznie - jest ona produkowana tylko przez mikroorganizmy glebowe.

Jest to bardzo ważne ze względu na to, iż w resztkach pożniwnych, a także w chwastach grubołodygowych zimują gąsienice omacnicy prosowianki. Motyl ten w coraz większym stopniu zagraża plantacjom kukurydzy. W trakcie sezonu wegetacyjnego bardzo trudno jest wychwycić odpowiedni moment wykonania zabiegu chemicznego ze względu na zmieniające się warunki agrometeorologiczne, dlatego tak bardzo ważna jest walka z tym szkodnikiem zaraz po zbiorze rośliny uprawnej.

Sukces w uprawie buraka zależy od wielkości plonu korzeni, zawartości w nich cukru oraz jakości technologicznej korzeni. Bez nawożenia azotem trudno jest uzyskać zadowalające plony, jednak wysiewanie go w nadmiarze może istotnie pogorszyć jakość plonu.

Na plantacjach rzepaku ozimego widoczne są uszkodzenia spowodowane żerowaniem larw śmietki rzepakowej. W jaki sposób walczyć z tym groźnym dla rzepaku szkodnikiem?

Na wschodzących plantacjach zbóż ozimych, zwłaszcza jęczmienia, pojawiły się pierwsze szkodniki. Oprócz mszyc do ataku przystąpiły także śmietki kiełkówki. Są to niewielkie muchówki, których larwy wyrządzają poważne szkody w uprawach polowych. Żerują nie tylko na zbożach, ale także na kukurydzy, ziemniaku, fasoli, grochu, buraku, ogórku i wielu innych roślinach.

Jeżeli z jakiejś przyczyny nie wykonaliśmy analizy gleby pod kątem jej zasobności w podstawowe składniki pokarmowe, możemy zrobić to teraz, na jesieni. Pobierając próbę reprezentatywną dla pola powinniśmy kierować się kilkoma podstawowymi zasadami.

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl