W wielu opracowaniach, nawet naukowych możemy spotkać się ze stwierdzeniem, że intensywne rolnictwo, zwłaszcza stosowanie chemicznych środków produkcji prowadzi do wyjałowienia gleby oraz niszczenia jej życia biologicznego (mikroorganizmów). Czy to prawda? Zanim odpowiem na to pytanie warto zadań kolejne: jakie znacznie dla produkcji roślinnej mają mikroorganizmy glebowe?
Najważniejszym celem produkcji roślinnej jest uzyskanie odpowiednio dużego plonu o pożądanej jakości konsumpcyjnej i technologicznej. Spośród wielu czynników decydujących o powodzeniu w uprawie na pierwszym planie jest gleba, a zwłaszcza jej żyzność. Bardzo ważną rolę w utrzymaniu żyzności gleby ogrywają właśnie mikroorganizmy glebowe.W wyniku ich działalności materia organiczna ulega procesom humifikacji, których produktem są substancje humusowe stanowiące próchnicę. Próchnicy nie możemy wytworzyć sztucznie - jest ona produkowana tylko przez mikroorganizmy glebowe.
Jest to bardzo ważne ze względu na to, iż w resztkach pożniwnych, a także w chwastach grubołodygowych zimują gąsienice omacnicy prosowianki. Motyl ten w coraz większym stopniu zagraża plantacjom kukurydzy. W trakcie sezonu wegetacyjnego bardzo trudno jest wychwycić odpowiedni moment wykonania zabiegu chemicznego ze względu na zmieniające się warunki agrometeorologiczne, dlatego tak bardzo ważna jest walka z tym szkodnikiem zaraz po zbiorze rośliny uprawnej.
Sukces w uprawie buraka zależy od wielkości plonu korzeni, zawartości w nich cukru oraz jakości technologicznej korzeni. Bez nawożenia azotem trudno jest uzyskać zadowalające plony, jednak wysiewanie go w nadmiarze może istotnie pogorszyć jakość plonu.
Na wschodzących plantacjach zbóż ozimych, zwłaszcza jęczmienia, pojawiły się pierwsze szkodniki. Oprócz mszyc do ataku przystąpiły także śmietki kiełkówki. Są to niewielkie muchówki, których larwy wyrządzają poważne szkody w uprawach polowych. Żerują nie tylko na zbożach, ale także na kukurydzy, ziemniaku, fasoli, grochu, buraku, ogórku i wielu innych roślinach.
Oczekiwanie na lokalizację
Oczekiwanie na lokalizację
Grunt to nawóz
Produkowane przez nas nawozy, półprodukty i surowce użyte do ich wytwarzania stosowane są na każdym etapie w sposób odpowiedzialny - nieszkodliwy dla zdrowia i bezpieczeństwa człowieka i środowiska naturalnego. Dzieki programowi "Opieka nad produktem" bierzemy odpowiedzialność za wszystkie etapy cyklu życia produktu poczynając od fazy projektowej wyrobu, a kończąc na finalnym zastosowaniu nawozu.
Masz pytania?
Nasi eksperci przygotowali odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.