POLIFOSKA

.box-3,.cls-3{fill:#fff}.box-3{stroke:#707070}.cls-2{clip-path:url(#clip-path)}.cls-4{stroke:none}.cls-5{fill:none} Strączkowe (bobowate)

.box-4-cls-1,.box-4-cls-3{fill:#fff}.box-4-cls-1{stroke:#707070}.box-4-cls-2{clip-path:url(#clip-path)}.box-4-cls-4{stroke:none}.box-4-cls-5{fill:none} Pastewne

.cls-1{fill:#fff} Inne rośliny

Wkrótce pierwsze rozsiewacze nawozów wjadą na pola, aby zasilić oziminy pierwszą dawką azotu. Jednak zanim to nastąpi warto oznaczyć zawartość azotu mineralnego w glebie (Nmin), gdyż taka analiza będzie podstawą do ustalenia ilości azotu dostarczanego roślinom przez cały sezon wegetacji.

Obecnie występujące warunki pogodowe powodują, że w glebie zaczyna brakować składników pokarmowych, zwłaszcza azotu. Jednak oprócz objawów niedoboru tego pierwiastka, widocznych szczególnie na liściach rzepaku mogą występować także inne niepokojące symptomy.

Przed nami nowy sezon wegetacyjny oraz siewy zbóż jarych. Warto więc zaplanować strategię nawożenia form jarych pszenicy, owsa i jęczmienia fosforem i potasem.

Od początku roku w całym kraju praktycznie każdego dnia mamy dodatnie temperatury. Są one bardzo wysokie jak na tę porę roku, gdyż w wielu regionach odnotowano w ciągu dnia 17 - 18℃. Kilka nocy również było skrajnie ciepłych. Miało to znaczący wpływ dla stan roślin ozimych, które powinny znajdować się w fazie spoczynku zimowego, a prowadzą obecnie tzw. pełzającą wegetację.

Zimujące rośliny rzepaku oraz zbóż ozimych nie tylko w okresie zimy, ale również na przedwiośniu narażone są na szereg niekorzystnych warunków pogodowych występujących w tym okresie wpływających na ich przezimowanie.

 

Okres zimy to okres zahamowania wegetacji roślin ozimych. Ale czy zima jest też dla nich okresem wolnym od zagrożenia chorobami grzybowymi?

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl