POLIFOSKA

Nie ma nic gorszego dla ozimin niż zima bez śniegu. Jak na tą porę roku jest zbyt ciepło a rośliny zamiast przejść w stan spoczynku dalej się rozwijają. Przedłużająca się ciepła i wilgotna jesień oraz łagodny początek zimy stworzyły doskonałe warunki do rozwoju i rozprzestrzeniania się patogenów, które w znaczący sposób mogą obniżyć wartość biologiczną i technologiczną roślin uprawnych. Szczególną uwagę należy zwrócić na mączniaka prawdziwego zbóż zwłaszcza na odmianach wcześnie sianych.

Na pszenicy i jęczmieniu widoczne są już pierwsze objawy porażenia liści mączniakiem

Są to charakterystyczne białe lub jasnobrunatne skupiska grzyba, które w przypadku silnego porażenia łączą się i mogą pokryć nawet całą powierzchnię liścia czy pochwy liściowej. Porażenie liści mączniakiem znacznie ogranicza procesy fotosyntezy, a zwiększa transpirację, co niekorzystnie wpływa na ilość, jakość i masę ziarna.

Próg ekonomicznej szkodliwości dla tej choroby jest uzależniony od fazy rozwojowej:

  • Dla pszenicy wynosi on: w fazie krzewienia 50‑70% roślin z pierwszymi objawami porażenia, w fazie strzelania w źdźbło - 10% a w fazie kłoszenia - pierwsze objawy porażenia na liściu podflagowym, flagowym lub na kłosie.
  • Dla jęczmienia: w fazie krzewienia objawy choroby na dolnych liściach roślin, od końca fazy krzewienia do fazy kłoszenia, gdy objawy nowej infekcji pojawią się już na górnych liściach, a liczba porażonych źdźbeł wyniesie co najmniej 10%.

Środki ochrony roślin stosujemy od początku krzewienia do końca fazy kłoszenia

Stosowanie fungicydów możemy przedłużyć do fazy dojrzałości wodnej ziarna tylko w sprzyjających warunkach i po uwzględnieniu okresu karencji danego środka.

Oceń poradę

© 2014-2019 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl