POLIFOSKA

Tuż po żniwach każdy producent rolny powinien zrobić analizę gleby w celu zbadania jej odczynu i zawartości w niezbędne dla roślin składniki pokarmowe. Nie ma innego sposobu racjonalnego i oszczędnego nawożenia jak ustalenie dawek nawozów w oparciu o wyniki analizy gleby.

Bilansowanie składników pokarmowych w glebie to podstawa nowoczesnego rolnictwa

Niestety bardzo często rośliny nawożone są w nieodpowiedni sposób. Rolnicy nawożąc uprawy nie uwzględniają pH gleby oraz jej zasobności w przyswajalne formy składników pokarmowych, tylko wykonują nawożenie wg pewnych schematów. Powoduje to nieefektywne gospodarowanie i wzrost kosztów produkcji. Wykonywanie analiz glebowych, zwłaszcza systematyczne, pozwala plantatorom na poznanie rzeczywistych ilości składników pokarmowych dostępnych dla roślin. Dzięki tej wiedzy istnieje możliwość zbilansowania makro- i mikroskładników istniejących w glebie. Na tej podstawie można ograniczyć, czy nawet zrezygnować z nawożenia danym pierwiastkiem, występującym w ilości wystarczającej.

Jak często powinniśmy wykonywać badanie gleby?

W celu określenia zawartości przyswajalnych form potasu, fosforu i magnezu oraz zbadania odczynu gleby rolnik powinien zlecić badanie nie rzadziej niż co 4 – 6 lat, natomiast zawartość azotu mineralnego powinna być wykonywana corocznie w okresie przedwiośnia, przed ruszeniem wegetacji. Z kolei badanie na zawartość mikroskładników wykonuje się zazwyczaj w przypadku podejrzeń występowania ich niedoboru lub nadmiaru.

Kto nam zbada glebę?

Podstawowe badanie określające kategorię agronomiczną gleby, jej odczyn czyli wartość pH 1 M w KCl oraz aktualną zasobność w potas, fosfor i magnez, z pobranych po żniwach prób, możemy zlecić najbliższej Stacji Chemiczno-Rolniczej lub laboratorium znajdującym się przy Ośrodku Doradztwa Rolniczego. Wszystkie laboratoria mają ustalony stały cennik dla wszystkich wykonywanych przez siebie usług.

Oceń poradę

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl