POLIFOSKA

Występowanie kiły kapusty stwierdzono w wielu rejonach naszego kraju, zwłaszcza w tych gdzie rzepak pojawia się na polach zbyt często. Jeśli nie chcemy rezygnować z wieloletniej przerwy w uprawie tej rośliny, dobrze jest wybierać do siewu odmiany tolerancyjne na kiłę kapusty oraz przestrzegać kilku ważnych zasad.

Kiła – skąd się bierze?

Kiła kapusty jest to chorobą „płodozmianową” o coraz większym znaczeniu w naszym kraju. Pojawia się tam, gdzie rzepak jest uprawiany w wąskim płodozmianie z innymi roślinami kapustowatymi. Źródłem infekcji jest skażona gleba z zarodnikami o bardzo długiej żywotności. Sprawca choroby przenosi się na narzędziach do obróbki gleby oraz kołach ciągnika. Wymaga to ich czyszczenia i dezynfekcji po każdej pracy polowej.

Wysiew odmian tolerancyjnych sposobem na kiłę

Niestety, poza urozmaicaniem płodozmianu lub wysiewie odmian o podwyższonej odporności, nie ma w zasadzie innych skutecznych metod walki z tą chorobą. Na rynku pojawia się coraz więcej sprawdzonych odmian odpornych na kiłę. Obecnie w Krajowym Rejestrze znajduje się 7 odmian rzepaku ozimego o deklarowanej odporności na kiłę kapusty. Są to odmiany: Alasco, Archimedes, Augusta, DK Platinum, Mentor, SY Alister, SY Alibaba.

 Do działań profilaktycznych przeciwko kile kapusty zalicza się:

  • przerwę w uprawie rzepaku i innych roślin z rodziny kapustowatych na tym samym polu przez okres 8 -10 lat,
  • właściwy płodozmian, bez udziału innych roślin z rodziny kapustowatych,
  • niszczenie samosiewów i chwastów z rodziny kapustowatych, 
  • siew w optymalnym terminie,
  • uregulowanie odczynu gleby do obojętnego,
  • staranne usuwanie resztek gleby z maszyn, kół ciągników.

 

Oceń poradę

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl