POLIFOSKA

Pogoda za oknami może świadczyć o zbliżającej się wiośnie. Sprawdzając stan roślin po zimie warto zwrócić uwagę na porażenie roślin przez choroby.

Łagodna zima stwarza dobre warunki do rozwoju grzybów chorobotwórczych. Najbardziej narażone na infekcje są zboża ozime, które w naszym kraju stanowią 85% w zasiewach zbóż. Duża część chorób poraża rośliny w okresie jesiennym, ale w momencie wznowienia wegetacji wiosną infekcje zaczynają się rozrastać i są one widoczne na roślinach. Jeżeli nie będziemy czujni możemy znacząco stracić na plonie.

Jakie choroby atakują wiosną?

Szczególną uwagę zwracamy na porażenie pszenicy i pszenżyta mączniakiem prawdziwym i septoriozą paskowaną liści, żyta rdzą żółtą, natomiast na jęczmieniu może występować kilka chorób jednocześnie. Pamiętajmy również o tym, że występująca późną jesienią ciepła i wilgotna pogoda stwarzała idealne warunki do infekcji podstawy źdźbła.

Mączniak prawdziwy

Foto. Stadium workowe mączniaka prawdziwego zbóż

Co robić, aby uzyskać wysoki plon dobrej jakości?

Przede wszystkim musimy jak najszybciej rozpoznać objawy chorobowe i wykonać zabieg ochronny preparatem grzybobójczym.

Aby "nie przeoczyć” pierwszych objawów infekcji powinniśmy:

  • często lustrować pole, najlepiej co 3‑4 dni,
  • zapoznać się z charakterystyką odmiany, a w szczególności jej odpornością na choroby,
  • aby móc ją zidentyfikować powinniśmy wiedzieć jak wyglądają objawy choroby na roślinie,
  • dobrać odpowiedni fungicyd, który powinien uwzględniać skuteczne zwalczanie wszystkich patogenów chorobotwórczych, znajdujących się na liściach. Jeżeli tego nie zrobimy to sprawca choroby bardzo łatwo może przedostać się z górnych liści na kłos i doprowadzić do nieodwracalnych zmian na tym organie.

Oceń poradę

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl