POLIFOSKA

W gospodarstwach nie posiadających produkcji zwierzęcej, często to właśnie pozostałości po zbiorze są jedyną substancją organiczną wnoszoną do gleby przez przyoranie. Dlatego jeżeli nie mamy możliwości zakupu obornika to każde resztki pożniwne, czy to będzie słoma (zbożowa, rzepaczana, kukurydziana) czy też liście buraczane powinniśmy traktować jako bardzo cenny nawóz.

Do racjonalnego nawożenia rzepaku ozimego azotem niezbędna jest znajomość ilości azotu mineralnego (Nmin) w glebie na przedwiośniu. Jest to ważne, ponieważ znając zawartość Nmin można dokonać korekty przedsiewnej lub wiosennej dawki azotu. 

 Okrywa śnieżna, która chroni rośliny rzepaku w okresie zimy przed zbyt niskimi temperaturami oraz mroźnymi, wysmalającymi wiatrami może stwarzać odpowiednie warunki rozwoju patogenów chorobotwórczych, tj. Tyhula spp. powodujących pałecznicę rzepaku. 

Rzepak ozimy jest rośliną o dużej wrażliwości na gwałtowne wahania temperatur, co zazwyczaj ma miejsce na przedwiośniu. Rośliny mogą zostać wówczas uszkodzone przez ciągłe rozmarzanie i zamarzanie gleby. 

Panujące w ostatnich dniach mrozy stopniowo ustępują, a więc następuje odwilż w rejonach gdzie wystąpiły obfite opady śniegu. Czy okres roztopów stanowi kolejne zagrożenie dla naszych plantacji? 

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl