POLIFOSKA

Ciepła pogoda oraz opady deszczu to idealne warunki dla rozwoju chwościka burakowego. Powinniśmy więc zwiększyć częstotliwość wizyt na plantacjach buraka cukrowego, aby w odpowiednim czasie móc wychwycić pierwsze symptomy występowania patogenu chorobotwórczego na liściach.

Kiedy występuje chwościk i jakie są objawy?

Grzyb Cercospora beticola najintensywniej rozwija się  po opadach deszczu i w temperaturze powyżej 25°C w ciągu dnia oraz powyżej 15°C w nocy, przy wysokiej wilgotności względnej powietrza w trakcie dnia 90 % lub przy obecności kropli wody na liściach. Spadek wilgotności lub temperatury (15℃do 10℃) spowalnia proces infekcji liści, a poniżej 10 ℃wyhamowuje całkowicie.

Pierwsze objawy chorobowe możemy zaobserwować na najstarszych liściach w postaci okrągłych plam o średnicy 3‑5 mm. Plamy są bardzo charakterystyczne i nie sposób ich pomylić, gdyż obwódka plam jest najczęściej koloru czerwonego lub brunatno-czerwonego, natomiast środek początkowo biały, z czasem przybierający barwę szarą.

W jakim stopniu szkodliwy jest chwościk?

Chwościk burakowy to najgroźniejsza choroba grzybowa atakująca rośliny buraka cukrowego. Szacuje się, że przy silnych infekcjach i braku ochrony straty mogą sięgać do 50% plonu korzeni, natomiast spadek zawartości cukru w soku może sięgać nawet 2‑3%. Na niewłaściwie chronionych plantacjach, lub w przypadku braku ochrony przed chwościkiem silnie porażone fragmenty liści lub całe liście z czasem żółkną. Następnie w efekcie „rozlewania się plam” najstarsze liście zasychają i roślina wytwarza nowe kosztem redukcji masy korzenia, co ostatecznie zwiększa straty podczas zbioru i obniża zawartość cukru.

Ciąg dalszy informacji o chwościku w kolejnej części newsa…

Oceń poradę

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl